Pachnący korzennymi przyprawami piernik, delikatne ciasto makowe, orzechowa strucla, a do podgryzania pyszne ciasteczka - te słodkości lubią wszyscy, i mali, i duzi. Koniecznie muszą pojawić się także na twoim świątecznym stole.
Piernik z migdałami
Składniki:
* 250 g mielonych migdałów
* 3 jajka
* 300 g miodu
* 250 g cukru
* 1/2 szkl. oleju
* cukier waniliowy
* 700 g mąki
* proszek do pieczenia
* 1/2 porcji przyprawy do piernika
* 2 łyżeczki cynamonu
* tłuszcz i mąka do formy
* 3 łyżki mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Olej wlać do rondelka, dodać cukier, miód i cukier waniliowy, zagotować. Odstawić do ostygnięcia, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, jajkiem, mielone migdały, przyprawę do pierników i cynamon. Ciasto wymieszać, przykryć i odstawć na godzinę.
Blachę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto, wygładzić jego powierzchnię i posmarować skondensowanym mlekiem. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Mozna ozdobić małymi pierniczkami.
Ciasto makowe
Składniki na ciasto:
* 1/2 kg maku
* 20 dag masła
* 20 dag cukru
* 6 jaj
* 6 łyżek kaszy manny
* 1/2 kg jabłek
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 10 orzechów
Polewa czekoladowa: 10 dag margaryny, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 1łyżka mleka
Przygotowanie:
Mak sparzyć mlekiem (ok. 1/2 l) . Wystudzony mak przepuścić przez maszynkę trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać obrane i starte jabłka, mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia. Pianę z białek ubić, połączyć z masą makową. Całe ciasto wyłożyć na posmarowaną blachę lub tortownicę. Piec w temperaturze 180 st. ok.45 min. Składniki na polewę razem zagotować i wylać na upieczone ciasto.
Strucla orzechowa
Składniki na ciasto:
* 500 g mąki
* 1/2 szkl. mleka
* 3 żółtka
* 3 łyżki cukru
* 125 g masła
* 50 g drożdży
* sól
* tłuszcz do formy
* lukier do dekoracji
Nadzienie: 3 białka, 150 g mielonych orzechów włoskich, 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Mąkę przesiać, dodać do niej rozpuszczone drożdże, żółtka utarte z pozostałym cukrem, letnie mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, a potem rozwałkować.
Białka wymieszać z orzechami i cukrem. Rozsmarować po cieście. Zwinąć je w roladę i uformować koło. Ponakrajać porcje nożykiem. Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 40-45 min. w temp. 180 st. Ciepłą struclę udekorować lukierem. Zostawić do ostygnięcia.
Kruche ciasteczka z kremem
Składniki na ciastka:
* 2 szkl. mąki
* 1/2 szkl. cukru pudru
* szczypta proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* kostka masła
* 2 żółtka
Krem: 20 dag białej czekolady, 25 dag śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru
(Aby wzbogacić smak kremu, możesz dodać do niego zmielone migdały, kakao lub mak)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Wsypać cukier puder, szczyptę proszku do pieczenia i torebkę cukru waniliowego. Wymieszać i posiekać z kostką masła. Wbić 2 żółtka i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek, foremką powycinać różne kształty ciasteczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min. w temp. 200 st.
Przygotować krem: Schłodzoną śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru i połącz z rozpuszczoną, schłodzoną czekoladą. (Dodaj do kremu mak, kakao lub zmielone migdały).
Po wyjęciu z piekarnika, ciasteczka wystudź, a następnie pozlepiaj przygotowanym kremem. Udekoruj polewą czekoladową.
Łakocie dla dzieci...
Ciasteczka orzechowe renifery
Składniki:
* 1/2 kostki masła
* 200 ml masła orzechowego
* 1/3 szkl. cukru
* 1/3 szkl. brązowego cukru
* 1 duże jajko
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
* 1/2 szkl. mąki
* 1 łyżka sody oczyszczonej
* 1/2 łyżki soli
* 48 dużych czerwonych groszków M&M
* połamane paluszkowe precelki
* okrągłe groszki posypki czekoladowej
Przygotowanie:
Cukier rozpuścić w maśle. Wymieszać z masłem orzechowym. Do mąki wbić jajko, dodać sodę, sól i ekstrakt, a także rozpuszczone masło z cukrem. Wymieszać ciasto. Formować w dłoniach małe kuleczki, które należy wyłożyć na papier do pieczenia. Na środku każdej kuleczki należy zrobić jedno duże wgłębienie(na nos) i dwa mniejsze zapałkami (na oczy). Piekarnik rozgrzać do 125°C. Ciasteczka piec ok. 25 minut, wystudzić. W każde wgłębienie powciskać delikatnie groszki. Z kawałków paluszków zrobić rogi.