Kaczka w sosie miodowym z morelami
Składniki
• Kaczka (1,80–2 kg)
• 30 dag moreli (świeżych bez pestek, a po sezonie – suszonych lub z puszki)
• 2 łyżki miodu
• pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
• cebula
• 3 łyżki oliwy
• 1,5–2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
• sól
Etapy przygotowania
1. Kaczkę umyć, osuszyć i także od wewnątrz natrzeć solą. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej w głębokiej patelni oliwie. Włożyć kaczkę i lekko ją zrumienić ze wszystkich stron. Potem przełożyć ją wraz z cebulą do żaroodpornego naczynia, podlać kilkoma łyżkami bulionu, przykryć i piec ok. 3 godz. w piekarniku nagrzanym do 170°C. Co jakiś czas skrapiać bulionem.
2. Miękką tuszkę wyjąć, pokroić (nożycami do drobiu lub ostrym nożem) na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w ciepłym piekarniku. Sos szybko schłodzić, usunąć zastudzoną warstwę tłuszczu (przyda się do smażenia lub na smalec do chleba!).
3. Następnie wlać wino, trochę bulionu, dodać miód i, mieszając, chwilę gotować. Potem dodać owoce (suszone trzeba wcześniej namoczyć) i razem 3–5 min dusić na małym ogniu.
4. Jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki, zagęścić go niewielką ilością mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody.
5. Gorącą kaczkę leciutko polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce. Serwować z ryżem i miską kolorowych sałat w sosie winegret.