Sorbet z melisy i miodu
Co prawda sorbety nie są specjalnością polskiej kuchni regionalnej, ale i nam należy się - od czasu czasu - ”odrobina szaleństwa”.
Sorbet to deser lodowy, różniący się od lodów tym, że nie zawiera tłuszczu i żółtek.
Składniki:
- sok z cytryny i pomarańczy,
- pęczek melisy,
- 10 dag orzeszków piniowych,
- bita śmietana lub wiórki czekoladowe,
- cytryna.
Wykonanie:
Melisę umyć, oddzielić twarde łodygi, pozostałość posiekać. Zagotować 1,5 szklanki wody z miodem, ostudzić, zalać melisę i zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny i pomarańczy. Wstawić do zamrażalnika. Gdy masa będzie lekko podmrożona, dodać posiekane orzeszki piniowe, wymieszać i znów stawić do zamrażalnika na 2 godziny.
Zamrożony sorbet pokruszyć i podawać w szklanych czarkach. Udekorować świeżymi listkami melisy i plasterkami cytryny, oraz bitą śmietaną lub wiórkami czekoladowymi.