PszczeliPark
Sorbet z melisy i miodu / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <
Sorbet z melisy i miodu

Co prawda sorbety nie są specjalnością polskiej kuchni regionalnej, ale i nam należy się - od czasu czasu - ”odrobina szaleństwa”.
Sorbet to deser lodowy, różniący się od lodów tym, że nie zawiera tłuszczu i żółtek.


Składniki:

  • sok z cytryny i pomarańczy,
  • pęczek melisy,
  • 10 dag orzeszków piniowych,
  • bita śmietana lub wiórki czekoladowe,
  • cytryna.


Wykonanie:
Melisę umyć, oddzielić twarde łodygi, pozostałość posiekać. Zagotować 1,5 szklanki wody z miodem, ostudzić, zalać melisę i zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny i pomarańczy. Wstawić do zamrażalnika. Gdy masa będzie lekko podmrożona, dodać posiekane orzeszki piniowe, wymieszać i znów stawić do zamrażalnika na 2 godziny.

Zamrożony sorbet pokruszyć i podawać w szklanych czarkach. Udekorować świeżymi listkami melisy i plasterkami cytryny, oraz bitą śmietaną lub wiórkami czekoladowymi.

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2008-06-14 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2010-04-20