Piernik to tradycyjne ciasto na świątecznym stole. Wypróbuj przepis, w którym wykorzystano aromatyczne migdały.
Składniki:
* 250 g mielonych migdałów
* 3 jajka
* 300 g miodu
* 250 g cukru
* 1/2 szkl. oleju
* cukier waniliowy
* 700 g mąki
* proszek do pieczenia
* 1/2 porcji przyprawy do piernika
* 2 łyżeczki cynamonu
* tłuszcz i mąka do formy
* 3 łyżki mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Olej wlać do rondelka, dodać cukier, miód i cukier waniliowy, zagotować. Odstawić do ostygnięcia, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, jajkiem, mielone migdały, przyprawę do pierników i cynamon. Ciasto wymieszać, przykryć i odstawć na godzinę. Blachę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto, wygładzić jego powierzchnię i posmarować skondensowanym mlekiem. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Mozna ozdobić małymi pierniczkami.