Mazurek miodowy śliwkowo-orzechowy
- prostokątny wafel
- niepełna szklanka mąki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki miodu wrzosowego
- 150 g suszonych śliwek i tyle samo orzechów
Dno blachy średniej wielkości wyłożyć waflem, przyciętym tak, żeby całkowicie je przykrywał. Żółtka utrzeć z miodem i dwiema łyżkami wody, z białek ubić sztywną pianę. Kilka połówek orzechów odłożyć, pozostałe posiekać. Namoczone śliwki dość drobno posiekać, dołożyć do posiekanych orzechów. Wymieszać z mąką, utartymi żółtkami i pianą z białek. Wyłożyć ciasto na wafel, wyrównać, wstawić do dość mocno nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15-20 minut. Uwaga - ciasto piecze się bardzo szybko, przy pierwszej próbie należy pilnować, by się nie spaliło. Upieczone polać lukrem lub polewą - idealnie pasuje tu czekoladowa - ozdobić odłożonymi połówkami orzechów oraz według upodobania innymi bakaliami.