PszczeliPark
Mazurek miodowy śliwkowo-orzech... / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <

Mazurek miodowy śliwkowo-orzechowy


  • prostokątny wafel
  • niepełna szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki miodu wrzosowego 
  • 150 g suszonych śliwek i tyle samo orzechów


Dno blachy średniej wielkości wyłożyć waflem, przyciętym tak, żeby całkowicie je przykrywał. Żółtka utrzeć z miodem i dwiema łyżkami wody, z białek ubić sztywną pianę. Kilka połówek orzechów odłożyć, pozostałe posiekać. Namoczone śliwki dość drobno posiekać, dołożyć do posiekanych orzechów. Wymieszać z mąką, utartymi żółtkami i pianą z białek. Wyłożyć ciasto na wafel, wyrównać, wstawić do dość mocno nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15-20 minut. Uwaga - ciasto piecze się bardzo szybko, przy pierwszej próbie należy pilnować, by się nie spaliło. Upieczone polać lukrem lub polewą - idealnie pasuje tu czekoladowa - ozdobić odłożonymi połówkami orzechów oraz według upodobania innymi bakaliami.

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2008-02-08 Dodano: 2009-04-24 Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2009-04-24