Świeże figi, kozi ser, miód i prażone migdały - wszystko to zamknięte w delikatnym naleśniku. Wspaniałe danie na słodko, które można przygotować na kolację we dwoje.
Składniki dla 2 osób:
* naleśniki, 4-6 sztuk
* 4 świeże figi
* 3 łyżki masła
* 3 łyżki miodu
* serek kozi twarożkowy
* 2 łyżki słupków migdałowych
* listki melisy
Przygotowanie:
Migdały uprażyć na suchej patelni. Figi umyć, osuszyć i pokroić w plastry lub na ćwiartki. Na patelni roztopić masło, dodać miód i figi. Chwilę razem karmelizować. Zdjąć figi z patelni, a sos zredukować, aby stał się gęstszy. Na naleśnikach rozsmarować kozi serek, wyłożyć figi, zwinąć. Wierzch polać sosem i posypać migdałami. Podawać na ciepło, posypane listkami melisy.