Polędwiczki wieprzowe, zamarynowane w sosie sojowym, sosie Worcestershire, miodzie i soku z cytryny, smakują wybornie. Słodko - korzenne nuty nadają potrawie orientalny posmak.
Składniki na 2 osoby:
* 300g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w kostkę (można też użyć schabu)
* marynata:
o 4 łyżki sosu sojowego
o 4 łyżki sosu Worcestershire
o 1,5 łyżki płynnego miodu
o 3 łyżki oliwy
o 1,5 łyżki soku z cytryny
o szczypta suszonego czosnku
* bulion warzywny
* tymianek
Przygotowanie:
1. Wymieszaj składniki marynaty: sos sojowy, sos Worcestershire, miód, sok z cytryny, oliwę, dodaj suszony czosnek granulowany. Włóż do niej kawałki mięsa i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią i odstaw na ok. 4 godziny.
2. Na patelnię wrzuć mięso i smaż na dużym ogniu ok. 4 minuty, cały czas mieszając. Wlej marynatę i podlej odrobiną wody. Duś, aż sos zgęstnieje.
3. Dodaj rozdrobnioną kostkę bulionu i tymianek, wymieszaj. Podawaj z ryżem jaśminowym.