PszczeliPark
Pierniczki mikołajkowe / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <

Bez pierniczków i bożonarodzeniowych ciasteczek trudno wyobrazić sobie święta. Oto przepis jak je upiec.

 

Składniki:

* 500 g mąki
* szklanka cukru
* szklanka miodu
* 4 jaja
* 1/2 szklanki gestej śmietany
* 10 dag masła
* łyżeczka sody oczyszczonej
* torebka przyprawy do pierników
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1.W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier. Przestudzić, wbić jajka, wlać śmietanę i sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Wsypać przyprawę do pierników. Dodać mąkę i zagnieść niezbyt twarde ciasto.


2.Ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubość. Foremkami wykroić różne kształty. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 20 min. w temp. 170 st. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.


3.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Do połowy dodać kakao. polukrować i udekorować pierniczki posypką.

Pierniczki można użyć do dekoracji lub zjeść.

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2009-05-05 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2009-07-08