PszczeliPark
Deser Nigelli Lawson / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <

Desery Nigelli Lawson to przepyszne słodkości - torty, ciasteczka, lody i kremy. Największą popularność zdobył wśród nich tort Pavlova, zaraz po nim miodowe Semifreddo i angielska wersja Tiramisu. Czy jest ktoś, kto jeszcze ich nie spróbował?

 

Miodowe Semifreddo


Nigella: „Semifreddo to niezupełnie lody, na co ich nazwa – pół-zimne, w tłumaczeniu – mogłaby wskazywać. Nie ma tu przygotowywania kremu budyniowego, ani też ubijania podczas zamrażania, co sprawia, że życie kucharza jest o wiele prostsze. Otrzymujemy za to łagodny, miękki kawałek chłodnego, prawie zmrożonego kremu o konsystencji delikatnego aksamitu. Ta łagodna, miodowa wersja deseru pasuje smakiem do aksamitnej konsystencji.

Z jakichś powodów, czasem gdy robię ten deser, wychodzi mi blok jednolicie żółtobrązowego kremu; innymi razy zostaję z miodowym paskiem w kolorze żywicy u podstawy lub na szczycie, kiedy stawiam go górą do dołu. Ale teraz wy będziecie gotować. Każda z form doprowadza do wspaniałego rezultatu. Podając do stołu dodajcie więcej miodu w kolorze bursztynu i posypcie prażonymi orzeszkami pinii, aby otrzymać wymarzony, najprostszy deser, jaki można sobie wyobrazić."


Składniki:

* 1 jajo
* 4 żółtka
* 100 g miodu najwyższej jakości, plus ok. 3 łyżki do przybrania
* 300 ml śmietany kremówki
* 25 g orzeszków pinii, prażonych

Przygotowanie:


Wykładamy 900 g/1-litrową formę do chleba folią spożywczą. W misce postawionej na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą, ubijamy jajo i żółtka z miodem, do momentu aż masa zrobi się jasna i gęsta. Ja używam do tego metalowej ubijaczki, jednak jeśli zapragniecie odrobiny kulinarnej pomocy, na pewno szybciej będzie użyć ręcznego miksera.

Śmietanę kremówkę ubijamy na gęsto i delikatnie dodajemy do niej masę z jaj i miodu. Wlewamy całość do przygotowanej wcześniej formy i ostrożnie przykrywamy folią spożywczą, przed włożeniem do zamrażalnika na około 2-3 godziny.

Kiedy deser jest gotowy do podania, wykładamy go na odpowiedniej wielkości talerz i skrapiamy miodem, jeszcze przed cięciem na kawałki, posypując prażonymi orzeszkami pinii. Semifredo szybko się rozpuszcza, ale to również składa się na urok jego niebiańskiej konsystencji. Jeśli będziecie mieli trochę ciemnego, gęstego wina deserowego w kolorze miodu do popijania - tym lepiej!

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-05-15 Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2009-10-24 Dodano: 2009-07-08