PszczeliPark
Pierniczki na choinkę / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <

Lukrowane, korzenne pierniczki są nie tylko smaczne, ale i pełne uroku. To doskonała ozdoba choinkowa lub prezent dla przyjaciół. Zobacz, jak prosto się je robi.

 

Składniki:

* 300g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 60g masła
* 1 jajko
* 200g miodu
* 50g cukru pudru
* 3 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka kakao

lukier:

* 1 białko
* 120g cukru pudru

Składniki na lukier zmiksować razem.
zmiksować

Przygotowanie:

Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj miód, jajko, kakao i przyprawę. Zagnieć ciasto, następnie je rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wycinaj pierniczki. Piecz ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studź na kratce. Zimne polukruj.

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2008-07-09 Dodano: 2008-02-06 Dodano: 2009-07-07 Dodano: 2010-11-13