Lukrowane, korzenne pierniczki są nie tylko smaczne, ale i pełne uroku. To doskonała ozdoba choinkowa lub prezent dla przyjaciół. Zobacz, jak prosto się je robi.
Składniki:
* 300g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 60g masła
* 1 jajko
* 200g miodu
* 50g cukru pudru
* 3 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka kakao
lukier:
* 1 białko
* 120g cukru pudru
Składniki na lukier zmiksować razem.
zmiksować
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj miód, jajko, kakao i przyprawę. Zagnieć ciasto, następnie je rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wycinaj pierniczki. Piecz ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studź na kratce. Zimne polukruj.