PszczeliPark
Kawa po staropolsku (przepis na ... / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <
  • mała filiżanka mocnej kawy (jedna porcja espresso lub zaparzona z kawy rozpuszczalnej)
  • 20 ml winiaku
  • cynamon, goździki, miód, cukier
  • 40 g ubitej śmietanki lub pianka z mleka


W średniej filiżance o grubym dnie skrapiamy obficie winiakiem łyżeczkę cukru i na chwilę podpalamy. Lekko skarmelizowany cukier zalewany gorącym wywarem, dodajemy sproszkowany cynamon i goździki (parząc w ekspresie można wcześniej zmieszać mieloną kawę ze szczyptą przypraw), a na koniec doprawiamy odrobiną miodu. Dekorujemy bitą śmietanką lub pianką z mleka posypaną odrobiną cynamonu.

Nie traktujmy napojów (zarówno tych zimnych, jak i gorących) po macoszemu. Różne gusta gości należy uwzględnić już przy planowaniu zakupów – nie jest to wydatek mocno obciążający świąteczny budżet, a odpowiednio dobrane napoje, podane w eleganckich naczyniach, stanowią doskonałe dopełnienie harmonii świątecznego posiłku.

 

miody polskie fot. malanowski pszczelipark
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2009-05-05 Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2009-07-06