Pierniczki bazylejskie
Składniki:
pierniczki
* wiśniówka - 25 ml
* migdałów - 30 dkg
* kandyzowana skórka cytrynowa - 5 dkg
* sok z cytryny - 1 łyżeczka
* jabłko - 1 szt
* mąka - 40 dkg
* miód - 400 ml
* kandyzowana skórka pomarańczowa - 5 dkg
* cukier - 20 dkg
* przyprawa do pierników - 1 łyżka
* cukier puder - 10 dkg
Sposób przygotowania:
Migdały zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć i zemleć. Skórki cytrusów posiekać. Miód podgrzać z cukrem. Gdy się rozpuści, mieszając, dodać migdały, mąkę, skórki i przyprawę do pierników, utrzeć, zdjąć z ognia, wlać wiśniówkę i wymieszać.
Wlać masę do foremki o wymiarach 24 × 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch nożem. Piec 25 minut w temperaturze 180°C i ostudzić.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i polukrować nim ciasto. Gdy lukier zastygnie, pokroić ciasto na prostokąty. Włożyć pierniczki do szczelnego naczynia z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki.