PszczeliPark
Pierniczki bazylejskie / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <

Pierniczki bazylejskie

 

pszczelipark_miody_197.jpg


Składniki:
pierniczki

* wiśniówka - 25 ml
* migdałów - 30 dkg
* kandyzowana skórka cytrynowa - 5 dkg
* sok z cytryny - 1 łyżeczka
* jabłko - 1 szt
* mąka - 40 dkg
* miód - 400 ml
* kandyzowana skórka pomarańczowa - 5 dkg
* cukier - 20 dkg
* przyprawa do pierników - 1 łyżka
* cukier puder - 10 dkg

Sposób przygotowania:
Migdały zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć i zemleć. Skórki cytrusów posiekać. Miód podgrzać z cukrem. Gdy się rozpuści, mieszając, dodać migdały, mąkę, skórki i przyprawę do pierników, utrzeć, zdjąć z ognia, wlać wiśniówkę i wymieszać.

Wlać masę do foremki o wymiarach 24 × 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch nożem. Piec 25 minut w temperaturze 180°C i ostudzić.

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i polukrować nim ciasto. Gdy lukier zastygnie, pokroić ciasto na prostokąty. Włożyć pierniczki do szczelnego naczynia z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki.

 

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-05-15 Dodano: 2009-07-06 Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2010-04-20