PszczeliPark
Kawa dla koneserów smaku / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <

Wzbogać tradycyjną kawę o akcenty miodowo-imbirowe, cytrusowe, korzenne lub egzotyczne i rozkoszuj się smakiem innym niż zazwyczaj. Oto kilka przepisów, które pozwolą ci się w niej rozsmakować.

 

Pomarańczowo-cynamonowa - pół szklanki mielonej kawy zmieszaj z 1/2 łyżeczki cynamonu i zaparz w ekspresie lub dzbanku do parzenia kawy. Podgrzej mleko do temperatury 80 st. Do filiżanki wlej odrobinę syropu pomarańczowego, zaparzoną kawę i mleko. Na wierzch możesz położyć bitą śmietanę. Posyp całość cynamonem.

Kawa miodowo-imbirowa - utrzyj 3 szczypty imbiru z 2 łyżeczkami miodu. Zaparz kawę w ekspresie lub dzbanku do parzenia. 1/4 szklanki mleka podgrzej do temperatury 80 st. i spień przy użyciu miksera ręcznego.

Kawą zalej utarty imbir i miód, dodaj spienione mleko, posyp sproszkowanym imbirem.

Z kardamonem - 3 łyżki świeżo zmielonej kawy zmieszaj ze szczyptą mielonego kardamonu i wstaw do ogrzanego piekarnika na 3 minuty. Zagotuj wodę, zalej gotową kawę w filiżance, przykry i odstaw pod przykryciem na 3 minuty. Podawaj ze śmietanką lub mlekiem.

Karaibska - wlej do szklanki 45 ml rumu i wsyp łyżeczkę cukru. Następnie dodaj 120 ml gorącej kawy i 30 ml mleka. Udekoruj bitą śmietaną i posyp szczyptą cynamonu.

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2009-07-07 Dodano: 2009-09-30 Dodano: 2009-05-05 Dodano: 2009-07-08