PszczeliPark
Chutney / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <
Chutney
 

Co będziemy jedli, jak i na czym? Ma być osobiście. Znamy już kulinarne ABC. Wiemy, że jest ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, tahini, pesto, mozzarella, chorizo itd. Będziemy gotować, wykorzystując nowe składniki, ale po swojemu. Tak jak lubimy. To będą nowe smaki.

 

 Mniejsze talerze, bo będziemy jeść mniej. Bardziej aromatycznie, pachnąco. Wykorzystamy kumin, bazylię, kolendrę, rozmaryn, chilli. Nowe domowe przetwory. Po prostu chutney. Zamkniemy w słoiczkach mieszankę ostro przyprawionych warzyw, owoców. To będzie AS. Talerz bez prezentacji. Ważny będzie produkt. Zwyczajnie. Różne gatunki sera na prostokątnym talerzu. I już.

Nie będziemy dekorować listkami, szczypiorkiem, cytrynką. Za to będziemy wiedzieć, jaki to ser i dlaczego pijemy TO wino. Będziemy intensywnie poznawać smak wina. Coraz bardziej osobiście...

 
  • 1 i 1/4 kg marchwi utartej na jak najdłuższe, cienkie paski
  • kawałek imbiru wielkości kciuka pokrojony w zapałkę
  • 250 ml białego octu winnego
  • 2 cytryny (skórka i sok)
  • 150 ml wody
  • 400 g cukru białego lub jasnego brązowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki świeżo zmielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 suszone papryczki chilli
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
 

 W misce wymieszać marchew, imbir, skórkę i sok z cytryny, cukier, miód, kolendrę, sól, ocet i wodę. Przykryć i pozostawić na noc. Następnego dnia przełożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 20 min. Następnie zwiększyć ogień i gotować 10-15 min, aż większość płynu odparuje. Papryczki chilli rozetrzeć na proszek. Wymieszać z migdałami i chutneyem. Gorący chutney przełożyć do słoików. Ma zaskakujący smak. Im dłużej jest przechowywany, tym bardziej intensywny i ostry. Doskonały do białego mięsa, ryb, sera, grillowanych warzyw. W kuchni indyjskiej chutney przyrządzony według tego przepisu nazywany jest "włosami anioła".

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2012-06-21 Dodano: 2009-10-24 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2009-07-06