PszczeliPark
Chleb pszenny na zakwasie / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <

Biały chleb z mąki pszennej, na zakwasie z mąki żytniej, jest bardzo prosty do przygotowania. Wspaniale wyrasta i zawsze się udaje. W smaku - doskonały.

 

Składniki:

* 0,5kg mąki pszennej (typ 650 lub innej)
* 300 ml wody
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 łyżeczka miodu
* 8g drożdży
* 150g zakwasu z mąki żytniej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy w dużej misce i wyrabiamy. Ciasto powinno być zbite, ale elastyczne. Wyrabiamy do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce ,aby podwoiło objętość. Po tym czasie wyjmujemy z miski, formujemy owalny kształt chleba (możemy też przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremki), smarujemy ciasto olejem i posypujemy mąką. Znów odstawiamy na ok. 30-40 min. Wstawiamy na rozgrzanego piekarnika i pieczemy - ok. 40 min. w temp. 200 st.

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2009-05-05 Dodano: 2009-05-05 Dodano: 2009-07-08