PszczeliPark
Karp z migdałami, orzechami wł... / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <

To potrawa nie tylko na wigilijny stół. Pyszna i zdrowa ryba pod chrupiącą warstwą migdałów i orzechów zaskakuje niecodziennym smakiem. Warto wypróbować ten sposób przygotowania także z inną rybą, np. filetami z dorsza lub halibuta.

 

Składniki:

* 1 karp lub inna ryba
* sól morska
* świeżo zmielony pieprz
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 4 łyżki masła

dodatkowo:

* 1 szklanka migdałów, posiekanych
* 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
* masło
* 2 łyżki miodu
* 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 18%

Przygotowanie:

Rybę umyć, osuszyć, pokroić na dzwonka, oprószyć solą, pieprzem, ułożyć w formie do pieczenia i polać oliwą z oliwek. Na rybie ułożyć wiórki masła i wstawić do nagrzanego do temp. 190 st. piekarnika. Piec około 25 minut, aż ryba będzie upieczona.
W tym czasie przygotować migdały i orzechy włoskie w karmelu. Na patelnię włożyć migdały i orzechy włoskie. Zrumienić je (około 2 minuty na małym ogniu), nie można przypalić! Dodać masło i smażyć przez około 10 - 15 sekund. Dodać miód, wymieszać. Wlać śmietankę i zagotować. Zdjąć z ognia i wymieszać.
Karmelową migdałowo-orzechową polewę wylać na upieczone kawałki ryby. Podawać z ryżem.

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-05-15 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2008-06-15