PszczeliPark
Miodowe groszki / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <

Ten wywodzący się z kuchni greckiej przysmak jest mięciutki i puszysty w środku, a na zewnątrz chrupiący i aromatycznie miodowy. Małe kuleczki są dosłownie na jeden kęs, wspaniałe do kawy lub popołudniowej herbaty.

 

Składniki: na ok. 60 sztuk

* 600g mąki
* 450 ml mleka
* 1 łyżeczka suchych drożdży
* 70g cukru
* 70g masła
* szczypta soli
* 3 jajka
* olej do smażenia

syrop: 375g miodu i 375g cukru dodać do 190 ml gorącej wody. Gotować na silnym ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając płaską drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia, zamieszać łyżką. Syrop schłodzić.

Przygotowanie:

Drożdże razem ze szczyptą cukru zalać 75 ml ciepłej wody. Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Zagotować mleko, zdjąć z ognia.
Masło, cukier oraz szczyptę soli wymieszać, wlać gorące mleko i ucierać drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa nabierze konsystencji gęstej śmietany. Schłodzić. Następnie dodać do masy rozczyn. Jajka ubić trzepaczką na gładką, kremową masę i też dodać do masy. Wymieszać. Podsypać mąką i wyrabiać ciasto ok. 20 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie w szerokim rondlu rozgrzać olej do temp. ok. 170 st. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać z niego kieliszkiem kółeczka. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz (powinno go być tyle, aby kulki mogły w nim swobodnie pływać). Gdy z jednej strony kulki się zarumienią, odwrócić na drugą stronę.
Usmażone kulki wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe zanurzać w syropie miodowym.

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2010-05-15 Dodano: 2009-07-06 Dodano: 2010-03-28