Pieczeń wieprzowa z jabłkami
Składniki
• 1 kg wieprzowiny od szynki
• 50 dag winnych jabłek
• łyżka musztardy, łyżka miodu
• czubata łyżka ziół (cząber i bazylia)
• 2 goździki, grubo zmielony pieprz
• 2 cebule
• szklanka niesłodzonego soku jabłkowego
• olej, sok z cytryny, cukier, sól
Etapy przygotowania
1. Mięso posmarować musztardą, miodem oraz posypać ziołami wymieszanymi z solą i pieprzem, ułożyć w dużej brytfannie, przykryć folią aluminiową i odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce.
2. Następnie włożyć pokrojoną cebulę i razem piec ok. 50 min w 180°C. Co jakiś czas obficie skrapiać mięso sokiem jabłkowym. Obrane i podzielone na cząstki jabłka wrzucić do rondla, skropić sokiem z cytryny, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać szczyptę cukru, goździki, po czym dusić na małym ogniu 5 min.
3. Następnie rozłożyć je na mięsie i piec razem jeszcze ok. 30 min. Upieczone mięso wraz z jabłkami i sosem z dna brytfanny podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z jasnym pieczywem.