PszczeliPark
Pieczeń wieprzowa z jabłkami... / Przepisy nie tylko kulinarne z miodem / MIODY / Strona główna <

Pieczeń wieprzowa z jabłkami

Składniki


• 1 kg wieprzowiny od szynki

• 50 dag winnych jabłek

• łyżka musztardy, łyżka miodu

• czubata łyżka ziół (cząber i bazylia)

• 2 goździki, grubo zmielony pieprz

• 2 cebule

• szklanka niesłodzonego soku jabłkowego

• olej, sok z cytryny, cukier, sól


Etapy przygotowania


1. Mięso posmarować musztardą, miodem oraz posypać ziołami wymieszanymi z solą i pieprzem, ułożyć w dużej brytfannie, przykryć folią aluminiową i odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce.

2. Następnie włożyć pokrojoną cebulę i razem piec ok. 50 min w 180°C. Co jakiś czas obficie skrapiać mięso sokiem jabłkowym. Obrane i podzielone na cząstki jabłka wrzucić do rondla, skropić sokiem z cytryny, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać szczyptę cukru, goździki, po czym dusić na małym ogniu 5 min.

3. Następnie rozłożyć je na mięsie i piec razem jeszcze ok. 30 min. Upieczone mięso wraz z jabłkami i sosem z dna brytfanny podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z jasnym pieczywem.

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2009-05-05 Dodano: 2009-07-07 Dodano: 2009-05-05