Krewetki w miodzie
Składniki
• 15 surowych krewetek królewskich
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• 4 łyżki mąki pszennej
• po łyżeczce proszku do pieczenia i soku z cytryny
• 3 łyżki miodu
• ziarna sezamu do panierowania
• olej do głębokiego smażenia
Etapy przygotowania
1. Krewetki obrać i, zaczynając od nasady głowy, z każdej usunąć ciemną żyłkę na grzbiecie. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć (przez sitko) połową mąki kukurydzianej.
2. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z resztą mąki kukurydzianej i proszkiem do pieczenia. Do kubka wlać szklankę wody, dolać sok z cytryny i łyżkę oleju, wymieszać, po czym, mieszając, powoli wlewać do mąki. Ubijać rózgą, aż powstanie ciasto konsystencji gęstej śmietany (jeśli będzie za rzadkie, dodać trochę mąki).
3. Na patelni rozgrzać miód, ale nie dopuścić, by się zagotował. Rondel (najlepiej o grubym dnie) napełnić do 1/3 wysokości olejem i rozgrzać do ok. 180°C. Następnie kolejno na moment zanurzać krewetki w cieście i wrzucać na 2–3 min do rondla z olejem. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, po czym przełożyć do patelni z gorącym miodem, delikatnie, by ich nie połamać, wymieszać, przełożyć na półmisek i posypać sezamem lekko uprażonym na suchej patelni.
4. Podawać z pikantno-słodkimi dipami.