Pożywne, nie za słodkie muffinki z bakaliami i miodem są doskonałe na śniadanie. Zjedzone same lub przekrojone i posmarowane białym serkiem zastąpią kanapkę. To także zdrowa i smaczna przekąska, którą możesz zabrać ze sobą do pracy.
Składniki na 14 muffinek:
* 375g mąki
* 120g płatków owsianych
* 4 łyżki rodzynek
* 4 łyżki suszonej żurawiny
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 jajka
* 60 g cukru
* 7 łyżek miodu
* łyżeczka cynamonu
* płaska łyżeczka soli
* 300 ml mleka lub maślanki
* 100 ml oleju
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, bakalie, cynamon, sól. W drugiej mokre: jajka roztrzepać, dodać miód, mleko, olej i dodatkowo cukier. Wymieszać dokładnie mokre składniki i przelać je do miski z suchymi. Zamieszać, aby nie było śladów mąki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie łyżką nakładać do każdej porcję ciasta. Piec 25 min. w temp. 180-200 st.
Można jeść same lub przekrojone i posmarowane białym serkiem.