Miód wrzosowy / MIODY / Strona główna <

Miód wrzosowy w stanie płynnym ma barwę bursztynowo-herbacianą  i konsystencję galaretowatą. Jego przechodzenie ze stanu roztworu koloidalnego do stanu galaretowatego, zwanego żelem zachodzi dzięki dużej zawartości dekstryn, które  w połączeniu z białkami  (a w miodzie wrzosowym jest ich także stosunkowo dużo) przyczyniają się do powstania żelu. Ma silny zapach kwiatu wrzosu, swój intensywny aromat zawdzięcza ok. 120 substancjom chemicznym (olejki eteryczne pochodzące z nektaru).   W smaku jest mało słodki, ostry, gorzkawy. Krystalizuje przeważnie dość szybko, przybierając konsystencję drobnokrystaliczną i barwę żółtopomarańczową lub żółtobrunatną. Zawiera dużo wolnych aminokwasów (w tym wszystkie egzogenne) i enzymów  (w badanych próbkach stwierdzono obecność 15 enzymów).  W miodzie wrzosowym wysoka jest zawartość biopierwiastków  (wykryto ich aż 47  w formach dobrze przyswajalnych), występują roślinne hormony wzrostu i neurohormony. Miód zawiera również stosunkowo dużo witamin z grupy B,  natomiast jest ubogi w witaminę C. Aktywność antybiotyczna miodu wrzosowego jest na poziomie miodu spadziowego i nektarowo-spadziowego oraz nieco niższa od miodu lipowego i gryczanego.

 

pszczelipark_wrzos_007

 

Miód wrzosowy wyróżnia się tym od innych miodów, że po odkręceniu wieczka i odwróceniu słoika do góry dnem, miód ten się nie wyleje jak inne miody nektarowe ze względu na swoją galaretowatość.

 

miód wrzosowy fot. malanowski photography pszczelipark
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2008-07-09