Najczęściej miód pochodzi z nektaru różnych roślin, jednakże w niektórych okolicach, gdzie znaczne obszary obsiane są czy porośnięte roślinami jednego gatunku, pszczelarze mogą uzyskiwać miody gatunkowe, powstające przy ogromnej przewadze jednej rośliny. Miody te w zasadzie są odbierane z ula zaraz po przekwitnieniu danej rośliny miododajnej i zlewane do osobnych naczyń. Określamy je nazwą gatunku rośliny, z której głównie pochodzą, a więc może to być miód rzepakowy, wrzosowy, akacjowy itp.
Miód możemy stosować w naszej kuchni praktycznie do wszystkiego:
- tradycyjnie do białego sera, pieczywa zwłaszcza razowego i świeżych ogórków
- możemy słodzić napoje zimne i ciepłe, wszystkie herbaty, herbatki ziołowe i owocowe,
- do wypieku ciast i ciasteczek
- do sporządzania dietetycznych śniadań, sałatek zdrowotnych,
- do zup, przystawek, dań rybnych i mięsnych
- jako dodatek do surówek, marynat, deserów,
- do sporządzania wyśmienitych (nawet wysokoprocentowych) napitków
- miód jest niezastąpionym produktem przy sporządzaniu potraw Wigilijnych i Świątecznych.
► Miód potęguje właściwości przypraw i sprawia, że potrawy mają bardziej intensywny
i wyrazisty smak.
► Tradycyjna herbata z miodem i cytryną szybko rozgrzewa, gdy jesteśmy zziębnięci i szybko zregeneruje siły, gdy jesteśmy zmęczeni.
► Osłodzone miodem kakao, kawa z mlekiem, jak też czarna kawa nabiera innego smaku.
► Miodem można zastąpić cukier prawie we wszystkich przepisach.
► Jest on dla zdrowia bardziej wartościowy ponieważ cukier zawiera tylko „puste” kalorie, natomiast miód jest produktem bogatym w cukry proste, enzymy oraz ważne składniki mineralne.
► Występujące duże różnice smakowe w miodach pozwalają na użycie do przygotowywania potraw odpowiedniej odmiany miodu o preferowanych walorach.
► Odmianę wybiera się w zależności od tego, czy ma być użyta jako podstawa do potraw słodkich, czy jako przyprawa do dań mięsnych, zup, surówek.
► Miody jasne , które są łagodniejsze powinny być używane do sosów, deserów, czy napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek i likierów.
► Miody ciemne, wyraźne w smaku nadają się szczególnie do korzennych chlebów, strucli, innych ciast oraz miodów pitnych i miodówek..