MIODY GATUNKOWE / MIODY / Strona główna <

 

 Miód - patoka

 

Najczęściej miód pochodzi z nektaru różnych roślin, jednakże w niektórych okolicach, gdzie znaczne obszary obsiane są czy porośnięte roślinami jednego gatunku, pszczelarze mogą uzyskiwać miody gatunkowe, powstające przy ogromnej przewadze jednej rośliny. Miody te w zasadzie są odbierane z ula zaraz po przekwitnieniu danej rośliny miododajnej i zlewane do osobnych naczyń. Określamy je nazwą gatunku rośliny, z której głównie pochodzą, a więc może to być miód rzepakowy, wrzosowy, akacjowy itp.

 

Miód możemy stosować w naszej kuchni praktycznie do wszystkiego:

  • tradycyjnie do białego sera, pieczywa zwłaszcza razowego i świeżych ogórków

 

  • możemy słodzić napoje zimne i ciepłe, wszystkie herbaty,  herbatki ziołowe i owocowe,

 

  • do wypieku ciast i ciasteczek

 

  • do sporządzania dietetycznych śniadań, sałatek zdrowotnych,

 

  • do zup, przystawek, dań rybnych i mięsnych

 

  • jako dodatek do surówek, marynat, deserów,

 

  • do sporządzania wyśmienitych (nawet wysokoprocentowych) napitków

 

  • miód jest niezastąpionym produktem przy sporządzaniu potraw Wigilijnych i Świątecznych.



► Miód potęguje właściwości przypraw i sprawia, że potrawy mają bardziej intensywny
i wyrazisty smak.

► Tradycyjna herbata z miodem i cytryną szybko rozgrzewa, gdy jesteśmy zziębnięci i szybko zregeneruje siły, gdy jesteśmy zmęczeni.

► Osłodzone miodem kakao, kawa z mlekiem, jak też  czarna kawa nabiera innego smaku.

► Miodem można zastąpić cukier prawie we wszystkich przepisach.

 ► Jest on dla zdrowia  bardziej wartościowy ponieważ cukier  zawiera tylko „puste” kalorie, natomiast miód jest produktem bogatym w cukry proste, enzymy oraz ważne składniki mineralne.

► Występujące duże różnice smakowe w miodach pozwalają na  użycie do przygotowywania potraw odpowiedniej odmiany miodu o preferowanych walorach.

 ► Odmianę wybiera się w zależności od tego, czy ma być użyta jako podstawa do potraw słodkich, czy jako przyprawa do dań mięsnych, zup, surówek.

 ► Miody jasne , które są łagodniejsze powinny być używane do sosów, deserów, czy napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek i likierów.

► Miody ciemne, wyraźne w smaku nadają się szczególnie do korzennych chlebów, strucli, innych ciast oraz miodów pitnych i miodówek..

 

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2008-06-14 Dodano: 2009-07-06 Dodano: 2010-05-15 Dodano: 2010-04-20