Miód lipowy / MIODY / Strona główna <

9

 

Miód lipowy w stanie płynnym ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej.
Po skrystalizowaniu od białożółtej do złocistożółtej.
W wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupkowatą.
W smaku jest słodki, dość ostry, często z gorzkawym lekko miętowym posmakiem.
Miód lipowy ze względu na różnorodność zawartych w nim składników oraz korzystne cechy organoleptyczne znajduje szerokie zastosowanie zarówno w odżywianiu, jak
i w lecznictwie.
Miód lipowy jest bogaty w enzymy, odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną - wartości inhibinowe  4 i 5.

 

pszczelipark_lipa_016

> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2009-10-24 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2009-07-08 Dodano: 2010-11-13