Archiwum aktualności
Kolonie, kolonie ... cieszą się dzieci. (2008-07-10)
Kolonie, kolonie ... cieszą się dzieci.
To już trzeci rok z kolei są organizowane kolonie dla dzieci w Pszczelej Woli. W tym roku organizatorzy zostali zaskoczeni zainteresowaniem pobytem na koloniach. Do końca czerwca ilość zgłoszeń wyniosła 480. Teraz trwa I turnus kolonii a zgłoszenia wciąż wplywają. Dzwonią rodzice zainteresowani pobytem swoich dzieci na koloniach w Pszczelej Woli. Organizatorów cieszy zainteresowanie koloniami a zadziwiające jest dla nich to ze na tegorocznych koloniach są również dzieciaki po raz tzreci ... i bedą na następnych.
Każdego roku na zakończeniu kolonii dzieci otrzymują upominki, do tej pory bywały to kapelusze i podkurzacze pszczelarskie ale w tym roku dla odmiany będą to koszulki z logo kampanii "Życie Miodem Słodzone".
Szwedzki stół (2008-07-01)
Połknij owada - będziesz zdrowszy!
Zdaniem naukowców, wprowadzenie do ludzkiej diety owadów byłoby bardzo korzystne dla naszego zdrowia oraz środowiska.
Trzmiele i mszyce (2008-07-01)
Trzmiele podlizują się mszycom
Z braku odpowiednich kwiatów, trzmiele szukają mszyc, aby żywić się ich słodką wydzieliną.
Wakacje na wyspie. Simi - Gracje, oliwki i miód (2008-06-28)
Największym bogactwem wyspy są krajobrazy i wspaniała kuchnia - dotąd nie powstała tu żadna restauracja typu fast food
Na Simi doskonale smakują lokalne specjalności: wyjątkowo delikatne, chrupiące i soczyste maleńkie krewetki o bardzo miękkich skorupkach, które zjada się w całości, wyśmienite ryby z rusztu udekorowane kolorowymi warzywami, też z rusztu, do tego wino stołowe.
Miód leczy rany wg International Journal of Lower Extremity Wounds (2008-06-28)
Miód leczy rany
Miód, jedno z najstarszych lekarstw znanych medycynie ludowej, daje dobre wyniki w leczeniu ran – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowca z Nowej Zelandii. Artykuł na ten temat zamieszcza specjalistyczne pismo „International Journal of Lower Extremity Wounds”.
Czy wiesz że... (2008-06-28)
Miód jest bogatym źródłem węglowodanów
- Czy wiesz, że pszczoła miodna musi odwiedzić 5 milionów kwiatów aby zebrać jeden kilogram miodu? Wyjątkiem jest robinia akacjowa, gdzie pszczoły muszą odwiedzić 8 milionów kwiatów na jeden kilogram miodu.
- Czy wiesz, że miód pszczeli może lecieć około 24 kilometrów na godzinę?
- Czy wiesz, że pszczoły muszą przelecieć około 88513.92 km, aby dostarczyć Ci jeden kilogram miodu?
- Pierwsza pisemna wzmianka o pasiekach na ziemiach polskich, pochodzi z 1238 roku.
- Ptak o nazwie miodowód i afrykański ratel (krewniak borsuka) nawiązały ciekawą formę współpracy. Miodowód doprowadza ratela do gniazda pszczół, które ten rozbija, by wyjeść miód. Natomiast miodowód, który sam z gniazdem nie poradziłby sobie wyjada później pozostawione larwy i wosk. Ratel uwielbia miód i stąd się wzięła jego łacińska nazwa Mellivora czyli "miodożerca". Czytaj więcej...
- Australijskie mrówki miodowe mają zwyczaj poić niektóre robotnice zebranym nektarem do tego stopnia, że rozdęcie odwłoków nie pozwala im chodzić. Wtedy to zostają one zawieszone w ich podziemnych korytarzach i służą za spiżarki dla całej kolonii.
- W naturze bananowce zapylane są wyłącznie przez nietoperze.
- Spośród znanych nauce gatunków 70% stanowią zwierzęta, a tylko 18% rośliny wyższe. Reszta to grzyby, glony, pierwotniaki i bakterie. Aż 75% wszystkich zwierząt to owady.
-
Miód pitny w Polskiej tradycji (2008-06-27)
Tradycja, pochodzenie oraz historia miodu pitnego
Dzięki rozwojowi i udoskonalaniu metod produkcji na przestrzeni wieków polskie miody pitne charakteryzują się dużą różnorodnością. Historia produkcji miodów pitnych sięga początków państwowości polskiej. W zapisach hiszpańskiego dyplomaty, kupca i podróżnika Ibrahima Ibn Jakuba z roku 966 odnotowano, że „w kraju Mieszka I, obok żywności, mięsa, ziemi ornej obfituje miód, a słowińskie wina i upajające napoje zwą się miodami”. Kronikarz Gall Anonim opisując w swoich Kronikach dzieje Polski na przełomie XI i XII wieku, wspomina także o produkcji miodów pitnych.
Materiały źródłowe opisujące polskie tradycje kulinarne z XVII oraz XVIII wieku wyróżniają już poszczególne rodzaje miodów pitnych. W zależności od metody produkcji, miody dzielono na: „półtoraki”, „dwójniaki”, „trójniaki” i „czwórniaki”. Każda z nich odnosi się do innego typu miodu pitnego - produkowanego z innych proporcji miodu i wody lub soku oraz o różnych okresach leżakowania.
Na lipę... (2008-06-24)
Razu pewnego siedział Jan Kochanowski pod lipą i rozmyślał nad nowym wierszem...
Naraz z eteru spłynęła do niego Muza i szepnęła coś do ucha.- Nie, to już było - machnął ręką Kochanowski.Znów coś szepnęła.- Przecież mnie wyśmieją! - obruszył się poeta.- Muza potrząsnęła niecierpliwie srebrzystymi włosami i nachyliła się do niego po raz trzeci. Janowi Kochanowskiemu wypełzł na oblicze paskudny uśmiech.- Urszulko! - zawołał z błyskiem w oku. - Chodź no do tatusia...
Przejdź do bieżących aktualności