Archiwum aktualności
Biesiada u Bartnika 4-5 lipca 2009 GALERIA (2009-07-05)
Zapraszamy do galerii zdjęć z XVIII Biesiady u Bartnika
4 i 5 lipiec 2009 roku przeszły już do historii. Tegoroczna Biesiada u Bartnika, tak jak i poprzednie, była niesamowita. Tłumy gości świadczyły o popularności tej największej imprezy pszczelarskiej w Polsce. Ogromne wrażenie wywarł niespotykany spektakl światła i dźwięku, kończący I dzień Biesiady. Drugi dzień obfitował w występy artystyczne na scenie w parku. Goście mogli na licznych straganach i stoiskach zakupić miody, sprzęt pszczelarski, matki pszczele, książki, pamiątki... mogli przypatrzeć się pracy kowala, zrobić sobie unikalne pamiątkowe zdjęcie za pośrednictwem pracowników Gazety Krakowskiej, posmakować naturalnych miodów i rozkoszować się smakiem miodów pitnych. Każdy mógł najeśc się i napić do syta w Bartnej Chacie. Atrakcją dla dzieci były przejażdżki konne, plac zabaw i loteria. Skansen pszczelarski był również oblegany przez zwiedzających. Słonecznapogoda sprzyjała wszystkim, zarówno organizatorom jak i gościom. Żeby poczuć Biesiadę u Bartnika trzeba tutaj po prostu być. A do następnej imprezy już niedługo, tylko 360 dni...
Anna i Janusz Kasztelewiczowie w karykaturze
Regionalne smaki - Warszawa - Nowy Świat (2009-06-29)
Miód, moda, kiełbasa i Chopin...
W ostanią niedzielę czerwca na warszawskim Nowym Świecie spotkałem swojego znajomego nauczyciela ze szkoły w Pszczelej Woli Mieczysława Janika.
Zachwalał i sprzedawał swój wyśmienity, pszczelowolski miód...
XVIII Biesiada u Bartnika w Stróżach 4-5 lipca 2009 (2009-06-19)
Osiemnastka Bartnika ze Stróży
4-5 lipiec...dwa dni najlepszej imprezy pszczelarskiej w Polsce!!!
Serdecznie zapraszam
Janusz Kasztelewicz
Kuchnia z Okrasą: Z sądeckiego miodu (2009-06-06)
Karol Okrasa i Janusz Kasztelewicz w kuchni miodowej
Szef kuchni Karol Okrasa na oczach widzów przyrządza najróżniejsze potrawy. Podczas zakupów wybiera odpowiednie produkty i informuje widzów o ich walorach smakowych i wartościach odżywczych. W przygotowywaniu dań pomaga mu zawsze zaproszony do programu gość. Gdy pyszności są już gotowe, trafiają na pięknie przystrojony stół. Przy okazji widzowie poznają ciekawe przepisy kulinarne oraz zasady zdrowego żywienia i dietetyki.
Dzień miodu i pieroga- Biszcza- 7 czerwca 2009 (2009-06-04)
Dzień Miodu i Pieroga
Włodzimierz Cyc i władze gminy Biszcza zapraszają na „Dzień miodu i pieroga”. Impreza odbędzie się w najbliższą niedzielę, 7 czerwca, na placu przy GOK
Festyn rozpocznie się o godzinie 14. Wystąpią zespoły śpiewacze z Biszczy i Bukowiny, Gminna Orkiestra Dęta, zespoły taneczne z Gminnego Ośrodka Kultury i teatr tańca z Lublina. Później na scenę wyjdą zespoły „Sky” i „Cliver”, a na koniec do tańca zagra „Solaris”. Będą zabawy i konkursy, m.in. na najsmaczniejszy pieróg, pokazy karate i degustacje miodu.
Polska uratuje pszczelarstwo w Japonii ? (2009-06-01)
"Rzeczpospolita" w ekstazie - uratujemy japońskie pszczelarstwo !!!
Polskie pszczoły polecą do Japonii
Polska szykuje się do eksportu pszczół do Japonii. Byłby to pierwszy przypadek wysyłki tych owadów za granicę. Na marcowych, największych w Azji, targach żywności Foodex 2009 w Tokio Japończycy oglądali m.in. produkty Sądeckiego Bartnika. Zainteresowali się importem pszczół z Polski. - Rozmowy są w toku. Japończyków zaciekawiły nasze miody pitne, ale chcą też kupić 2 - 3 tys. matek pszczelich - mówi "Rz" Tomasz Król, zastępca dyrektora ds. handlowych Gospodarstwa Pasiecznego Sądecki Bartnik.
czytaj art.:
Saszetki z miodem Sądeckiego Bartnika (2009-05-30)
Praktyczne i wygodne saszetki z miodem
Firma "Sądecki Bartnik" wprowadziła na polski rynek praktyczne w użyciu 20 gramowe saszetki z miodem. Są wygodniejsze od popularnych "śniadaniówek", które serwowane są w większości restauracji hotelowych. Szczególnie dzieciom przypadają do gustu. Jeżeli miód się krystalizuje w saszetce, to możemy ogrzać go ciepłem swych dłoni w kilka chwil.
Ruszyła produkcja najdroższego miodu świata (2009-05-28)
ONET.PL... S.U.P.E.R.P.R.D.U.K.C.J.A.
Miód Manuka, który pomaga podobno na takie dolegliwości, jak ból gardła, trądzik, oparzenia słoneczne i problemy trawienne, będzie produkowany przez 100 tysięcy pszczół na farmie Tregothnan, zaś jego pojedynczy słoiczek o pojemności 100 ml będzie kosztował aż 50 funtów.
Przejdź do bieżących aktualności