Archiwum aktualności / Strona główna <

Archiwum aktualności

Poetycko o pszczołach - Ernest Bryll i Leopold Staff (2007-12-04)

dzagoda_001.jpg

 

Pani pracy uczciwej jak kropla miodowa
Która jest czystym złotem na świecie jedynie
Bo inne złoto ma skrwawione imię
Pani rojów grających jak pieśń różańcowa
Pani majowej łąki, pola kwitnącego
Ty nam otwierasz znak kwiatu każdego
Znasz imię drzew wszelakich. Pani akacjowa
Pani lipca, rzepaku. Słyszysz zioło wszystkie
Dla zagubionych znasz drogi najbliższe
Pani, zbłąkanych, Ty nas doprowadzisz
Do niebieskiej pasieki. Ty w biedzie nie zdradzisz
Ale podniesiesz znów na ciepłej dłoni
Dasz siłę, gdy osłabną skrzydła wystrzępione
Matko, która karmiłaś Syna miodem, mlekiem
Wróć nam uczciwość pszczoły.
Weź w swoją opiekę.

 

(Ernest Bryll)

 

Kaczka na słodko (dla 2 osób) (2007-11-28)

kaczka w miodzie

Nic bardziej efektownego i prostszego niż kaczka. Ta nasza - wyjątkowo prosta w wykonaniu, jest też bardzo smaczna za sprawą krupniku i pomarańczy. Korzenno-cytrusowa. Wymarzona na gwiazdkowy stół!

Kaczka na słodko

60 dag filetów z kaczki oraz dodatki:

oliwa,

majeranek,

czosnek,

sól, pieprz

4 łyżki miodu

40 g krupniku (alkohol)

80 g soku z pomarańczy

Święta za pasem - tradycja podrasowana... (2007-11-28)

KUCHNIA poleca

8 wigilijnych potraw z małą szczyptą fantazji* Do pieczenia, gotowi, start! A na mecie efektowne świąteczne ciasta: kokosowe, daktylowe, bananowe.

Stworzone na pełnym luzie, bo wszystkie dziecinnie łatwe!* Chatka z piernika. Ale wcale nie w stylu retro. Bo są to pierniki nowoczesne: z orkiszem, kawowym kremem, suszonymi śliwkami* Dzisiaj w Betlejem... Do pachnącej kolendrą i migdałami Ziemi Świętej wędruje Ludwik Lewin* Niemka, Polka, Europejka. Melitta Sallai pomaga polskim dzieciom i uwielbia polskie przysmaki* Święta ostrych piór, czyli felietonistów "Kuchni". Tylko u nas: kotlet lnianego żeńcy Jana Kościuszki, pierogi z makiem Tadeusza Pióro oraz ich anegdoty pod choinkę* Uczta na całego! Sarnina i kurczak z pieca, a wieprzowina duszona w mleku! Elegancja niejedno ma imię: wigilijny stół w trzech różnych stylach.

Miody pitne czekają na unijne certyfikaty (2007-11-28)

Miód Pitny

W połowie maja 2008 roku cztery staropolskie miody pitne powinny trafić do grona produktów regionalnych chronionych przez Unię Europejską.

 

W Dzienniku urzędowym Komisji Europejskiej ukazały się wnioski dotyczące rejestracji półtoraka, dwójniaka, trójniaka i czwórniaka. Jeżeli przez sześć miesięcy od daty publikacji nie będzie sprzeciwu wobec ich rejestracji, otrzymają znak "Gwarantowana tradycyjna specjalność". Otrzymują go produkty o specyficznej nazwie, które różnią się od innych wyrobów z tej samej kategorii.

Rola pszczoły miodnej w życiu człowieka, wpływ na ekosystem oraz środowisko naturalne. (2007-11-23)

Pszczoła i człowiek

Pierwotnie tereny Polski porastały lasy. W naszej szerokości geograficznej właśnie las był naturalnym środowiskiem bytowania pszczoły miodnej, która przez tysiące lat ewolucji przystosowywała się do tego środowiska. Wchodziła ona w skład naturalnej fauny, a przy tym oddawała nieocenione usługi zapylając rośliny występujące w tym zbiorowisku. Działalność pszczoły miodnej podtrzymywała więc bioróżnorodność w środowisku leśnym, a tym samym stabilność tego ekosystemu.

Informacja dotycząca wsparcia rynku produktów pszczelich w sezonie 2007/2008 (2007-11-23)

wsparcie rynku produktów pszczelich

Pomoc finansowa dla branży pszczelarskiej

Agencja Rynku Rolnego (ARR), w uzgodnieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW), rozpoczęła działania w ramach administrowanego przez ARR mechanizmu „Wsparcie rynku produktów pszczelich” w sezonie 2007/2008. Korzystanie z dofinansowania działań w sektorze pszczelarskim umożliwia – zatwierdzony przez Komisję Europejską – Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa
na lata 2007/08, 2008/09, 2009/10.

KUTIA (2007-11-20)

Kutia

KUTIA

Mak wypłukać, sparzyć na mleku z odrobiną soli, wycedzić i zmielić przez maszynkę, co najmniej dwukrotnie. Namoczoną dzień wcześniej pszenicę ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić i wychłodzić. Daktyle, figi i orzechy pokroić, rodzynki sparzyć wodą.

NOWA MARKA - "LUBELSKIE". (2007-11-19)

Marka Lubelskie

W Lublinie po raz pierwszy przyznano i nadano certyfikaty marki ”Lubelskie”.

Pośród wyróżnionych nią producentów żywności znaleźli się: Spółdzielnia Pszczelarska ”Apis”, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie oraz Uzdrowisko Nałęczów.Przyznanie certyfikatów jest zwieńczeniem największej, tegorocznej akcji promocyjnej Lubelszczyzny, ale projekt budowania marki regionalnej, realizowany przez Departament Koordynacji Projektów Europejskich Urzędu Marszałkowskiego, ma charakter długofalowy. Jego kolejnym etapem jest promocja towarów i usług oznaczonych marką ”Lubelskie” na terenie kraju oraz w Unii Europejskiej..

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60


Przejdź do bieżących aktualności
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2009-07-07 Dodano: 2009-09-30 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2008-06-14