Szwedzki stół / Strona główna <

Szwedzki stół

 

Niektóre gatunki owadów zawierają po wysuszeniu dwukrotnie więcej białka, niż surowe mięso, czy ryby, zaś inne są niezwykle bogate w nienasycone tłuszcze oraz ważne dla rozwoju witaminy i minerały. Zdaniem ekspertów, już wkrótce suszone owady mogą pojawić się na rynku jako zdrowa alternatywa dla tłustych przekąsek.

Chociaż kraje zachodnie nie znają kulinarnych zastosowań owadów, aż w 113 krajach świata spożywa się dania z około 1700 gatunków owadów, m.in. w Tajwanie, gdzie ogromną popularnością cieszą się smażone świerszcze i gotowane gąsienice lub na Bali, gdzie prawdziwym rarytasem są ważki zawijane w liście bananowca.

 
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2010-05-15 Dodano: 2010-11-13