Krupnik kurpiowski
Składniki:
Spirytus Rektyfikowany - 0.5 l
Miód - 1 szklanka
Woda - 1 szklanka
Cukier - 0.5 szklanki
Wanilia - 0.5 laski
Cynamon Laska - 1 dkg
Gałka muszkatołowa - 0.25 sztuki
Goździki - 4 ziarenka
Skórka z cytryny - 1 łyżeczka do herbaty
Skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka do herbaty
Przygotowanie:
Wanilię, gałkę muszkatołową, goździki, korę z cynamonu i skórki z owoców cytrusowych wrzucamy do gorącej wody i gotujemy kilka minut. Cukier rumienimy na karmel, dodajemy miód i intensywnie mieszamy. Do ciepłego płynu dolewamy spirytus oraz wodę z przyprawami i delikatnie mieszamy. Rozlewamy całość do butelek, które korkujemy. Krupnik jest gotowy do spożycia po trzech dniach.