Wielkanocne potrawy z miodem / Strona główna <

Wielkanocne potrawy z miodem

Wielkanocny pasztet z królika z orzechami pistacjowymi podany z pomarańczami w miodzie i przyprawach korzennych

Składniki na 4 porcje
• 500 g mięsa królika wraz z podrobami
• 100 g łopatki wieprzowej bez kości
• 150 g wędzonego boczku
• 100 g wątróbek cielęcych
• 2 jajka
• 1 mała cebula
• 2 suszone grzyby
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 bułka
• 1 łyżeczka przyprawy do drobiu po myśliwsku
• Kilka ziaren pieprzu czarnego
• 2 liście laurowe
• Szczypta gałki muszkatołowej
• 0,5 pora
• ćwierć selera
• 50 g orzechów pistacjowych
• 40 ml koniaku
• Łyżeczka startej skórki pomarańczowej
• 100 g filetowanych pomarańczy
• szklanka miodu
• Kilka goździków
• Szczypta cynamonu
• 100 ml soku pomarańczowego
• 40 ml likieru

pasztet

 

Etapy przygotowania

1. Przygotować sos: w rondelku zagotować sok z pomarańczy z dodatkiem goździków, cynamonu i skórki pomarańczowej, dodać miód, cząstki pomarańczy i likier Grand Marnier.

2. Pasztet: mięso umyć, osuszyć, pokroić i obsmażyć na rozgrzanej oliwie, a następnie przełożyć do garnka, dodać cebulę, grzyby, warzywa, liście laurowe, ziarenka pieprzu, przyprawę do drobiu po myśliwsku Prymat oraz koniak. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać umyte wątróbki i nadal dusić. Po ugotowaniu wyjąć mięso i w wywarze namoczyć bułkę. Wszystko zmielić jeden lub dwa razy, w zależności od upodobań.

3. Zmieloną masę wymieszać dokładnie z pozostałymi dodatkami i przyprawami. Boczek pokroić w plastry i wyłożyć nim formę do pieczenia. Formę wypełnić przygotowaną masą mięsną i przykryć plastrami boczku.

4. Pasztet piec około 40 minut w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu pokroić w plastry, podawać z pomarańczami w miodzie z aromatyczymi przyprawami korzennymi.

 

Zasiadając do wielkanocnego stołu w wiosenny poranek cieszymy nasze oczy i podniebienia świątecznymi potrawami. Warto postarać się, by były one naprawdę wyjątkowe, by łączyły tradycję wielu pokoleń z naszą własną inwencją. A nade wszystko, by bały piękne i smaczne.

Czego wszystkim serdecznie życzy

                                                                  PszczeliPark.

  

Więcej przepisów ...

 
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2009-07-12 Dodano: 2009-07-07 Dodano: 2012-06-21 Dodano: 2009-07-06