Wino z mniszka lekarskiego / Strona główna <

Wino z mniszka lekarskiego

mniszek lekarski - taraxacum officinale

 

WINO Z MNISZKA LEKARSKIEGO

* 4 litry przegotowanej wody
* 4 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego zerwanych około południa w słoneczny dzień
* 2 pomarańcze (bez soku)
* 2 cytryny (bez soku)
* 1.5 kg miodu (jeśli jest to możliwe miód z mniszka lekarskiego)
* 15g białych winnych drożdży, suszonych

Kwiaty zalać przegotowaną wodą. Rozpuścić miód w miksturze. Dodać owoce cytrusowe pokrojone na ćwiartki. Pozwolić na fermentację miksury w dzbanie lub dużym słoju w temperaturze 20°C w ciemnym pomieszczeniu przez około trzy tygodnie. Mieszać miksturę drewnianą szpatułką co 2-3 dni. Kiedy fermentacja jest kompletna, miksturę odcedzić używając czystej ściereczki. Miksturą napełniać butelki i zakorkować. Wino powinno leżakować w chłodnym miejscu około 9 miesięcy.
To wino jest świetne na woreczek żółciowy, na leczenie skazy moczanowej i kwasu moczowego. Jest wysoce zalecane na stany przed-cukrzycowe.
Pić pół szklanki przed posiłkiem.

 
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2009-09-30 Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2009-05-05 Dodano: 2010-04-20