Wesołych Świąt!!! / Strona główna <

Wesołych Świąt!!!

Karp w sosie miodowym: Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce. Z włoszczyzny i przypraw ugotować wywar, włożyć do niego kawałki ryby wraz z głową i częścią ogonową. Gotować na małym ogniu około 25 min. Ostrożnie wyjąć kawałki ryby i ułożyć je tak, jak pokazano na zdjęciu. W rondlu rozpuścić masło z miodem, dodać pokruszone pierniki. Gdy masa ściemnieje, wlać dwie szklanki przecedzonego wywaru z ryby, sok z cytryny, dodać bakalie, cukier, sól i gotować 4-5 min. Gotowym sosem polać rybę. Podawać z ziemniakami, łazankami lub kaszą krakowską.




Składniki

    * karp (ok. 1,5 kg)
    * pęczek włoszczyzny
    * 5 ziaren ziela angielskiego
    * 10 ziaren pieprzu
    * liść laurowy
   
   
 Sos:

    * po 1/3 szklanki rodzynków i posiekanych migdałów
    * 3 łyżki miodu
    * 4 małe pierniczki
    * 2 łyżki masła
    * sok z jednej cytryny
    * cukier
    * sól

 

 

 

 
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2009-07-07 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2009-07-06