Wesołych Świąt!!!
Karp w sosie miodowym: Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce. Z włoszczyzny i przypraw ugotować wywar, włożyć do niego kawałki ryby wraz z głową i częścią ogonową. Gotować na małym ogniu około 25 min. Ostrożnie wyjąć kawałki ryby i ułożyć je tak, jak pokazano na zdjęciu. W rondlu rozpuścić masło z miodem, dodać pokruszone pierniki. Gdy masa ściemnieje, wlać dwie szklanki przecedzonego wywaru z ryby, sok z cytryny, dodać bakalie, cukier, sól i gotować 4-5 min. Gotowym sosem polać rybę. Podawać z ziemniakami, łazankami lub kaszą krakowską.
Składniki
* karp (ok. 1,5 kg)
* pęczek włoszczyzny
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 10 ziaren pieprzu
* liść laurowy
Sos:
* po 1/3 szklanki rodzynków i posiekanych migdałów
* 3 łyżki miodu
* 4 małe pierniczki
* 2 łyżki masła
* sok z jednej cytryny
* cukier
* sól