Suski miód spadziowy z drzew iglastych - produkt tradycyjny / Strona główna <

Suski miód spadziowy z drzew iglastych - produkt tradycyjny

Suski miód spadziowy z drzew iglastych wpisany został na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 24.11.2011. Miód spadziowy z okolic Suchej Beskidzkiej za swoje niezwykłe walory zdobywa liczne nagrody podczas różnego rodzaju konkursów odbywających się na terenie powiatu czy województwa. Ponadto, od kilku lat z ramienia Koła Pszczelarzy Powiatu Suskiego „Mioduszyna” w szkołach prowadzone są prelekcje dotyczące znaczenia pszczół oraz ich produktów w życiu człowieka, podczas których omawiana jest produkcja suskiego miodu spadziowego z drzew iglastych.

 

suski miód spadziowy

 

Sucha Beskidzka położona jest w okolicy Babiogórskiego Parku Narodowego i jego otuliny, gdzie brak jest przemysłu ciężkiego oraz uczęszczanych dróg przelotowych. Większość terenów Suchej Beskidzkiej pokrywają lasy iglaste. Dzięki takiemu położeniu miód spadziowy na tym terenie pozyskiwany był od dawnych czasów, a pierwsze Powiatowe Koło Pszczelarzy powstało na początku lat 50. Miód spadziowy charakteryzuje się prawie czarną barwą z zielonkawym odcieniem, za którą odpowiedzialny jest grzyb sadzak występujący na igłach jodły. Ponadto, wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną i bakteriobójczą, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie oraz posiada zdolność przeciwdziałania promieniowaniu jonizującemu.

 

Opis suskiego miodu spadziowego z drzew iglastych:


Wygląd:

  • Płynna substancja (patoka) lub stała (krupiec).


Kształt:

  • Przyjmuje kształt opakowania.


Wielkość:

  • Zależna od wielkości opakowania.


Konsystencja:

  • W postaci płynnej gęsta i lepka. Krystalizuje najczęściej drobnoziarniście.


Smak i zapach:

  • Mało słodki o posmaku lekko gorzkawym. Aromat żywiczny i korzenny.


Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

  • W postaci płynnej od brązowej do prawie czarnej w zależności od rodzaju pożytku. W postaci skrystalizowanej od szarej do ciemnoszarej.

 

suski miód spadziowy

 Suski miód spadziwy - produkt tradycyjny województwa małopolskiego

 

Powiatowe Koło Pszczelarzy „Mioduszyna” w Suchej Beskidzkiej powstało jesienią 2002 roku. Na posiedzeniu Zarządu Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie w dniu 1 października 2002 roku koło zostało przyjęte w poczet Kół – Członków Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie. W chwili obecnej obowiązki prezesa Koła "Mioduszyna" pełni Bogusław Kowaliczek, właściciel pasieki, portalu internetowego i największego forum pszczelarzy "Ambrozja".

 

Tak powinien wyglądać skrystalizowany miód spadziowy

Suski miód spadziowy z drzew iglastych - prawidłowa konsystencja krupca

 

nauka_pszczelarstwa_mioduszyna

Pszczelarze z suskiego koła "Mioduszyna" prowadzą zajęcia edukacyjne z pszczelarstwa

 

 

Źródło: MRiRW i  pasiekaambrozja.pl

 
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2010-05-15 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2009-05-05