Nadzieja w bakteriach od pszczół / Strona główna <

Nadzieja w bakteriach od pszczół

 

Miód od wieków znany jest ze swych antyseptycznych właściwości - można go zostawić na setki lat i przez ten czas nie zepsuje się on. Naukowcom ze szwedzkiego Uniwersytetu Lund udało się ostatnio zidentyfikować w żołądkach pszczół 13 bakterii mlekowych, które odpowiadają za produkcję kilkunastu różnych związków o działaniu antybakteryjnym.

Przetestowano te związki na kilku różnych patogenach takich jak na przykład gronkowiec złocisty oporny na metycylinę (MRSA) (który rocznie zabija ponad 11 tysięcy osób) czy VRE (Vancomycin-Resistant Enterococcus) - enterokokach odpornych na wankomycynę albo teikoplaninę. Pochodzące od pszczół bakterie były w stanie skutecznie pokonać każdy z tych wywołujących choroby mikroorganizmów.

A sprawdzenie na laboratoryjnej szalce to nie wszystko - użyto także pszczelich bakterii na koniach cierpiących z powodu nie gojących się ran. Po takiej kuracji rany udało się szybko wyleczyć.

Naukowcy sądzą, że po dalszym badaniu pochodzące od pszczół mlekowe bakterie mogą być doskonałym zamiennikiem antybiotyków. Potrafią one działać tak skutecznie, bo nie produkują tylko jednego związku lecz kilkanaście różnych - a każdy działa skutecznie przeciw różnym patogenom.

A jeśli skuteczność ta potwierdzi się w badaniu na ludziach to pszczele bakterie (które zawarte są w naturalnym, nieprzetworzonym miodzie) mogą okazać się doskonałym lekarstwem nie tylko w bogatszych krajach, gdzie bakterie uodporniły się na różne antybiotyki, lecz także w krajach biedniejszych gdzie po prostu antybiotyków żadnych nie sposób dostać, za to jest powszechny dostęp do świeżego miodu.

Źródło: Lund University

 
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2009-07-06 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2008-02-06 Dodano: 2010-11-13