Miód mazurski... / Strona główna <

Miód mazurski...

Wzmianka o pierwszych polskich bartnikach pochodzi z początku XI w. W Polsce miód był stosowany do słodzenia przez wszystkie stany. Do końca XVII w. nie znano cukru.
Na Mazurach pszczelarstwo było bardzo rozpowszechnione. Zakon krzyżacki potrzebował dużych ilości miodu i wosku dla siebie i na eksport, dlatego też następował gwałtowny wzrost bartnictwa. Bartnicy tworzyli oddzielną grupę społeczną. Hodowali pszczoły i cieszyli się dzięki temu licznymi przywilejami.

Początkowo budowali barcie w drzewach, potem coraz częściej przenosili pasieki w pobliże domu. Lokalizowano je przeważnie w sadzie.

Dziś pszczelarstwo to jedna z atrakcji pobytu na Ziemi Mrągowskiej. Pszczelarzy nie brakuje, nie tylko w Mrągowie, ale również w Kozłowie, Tymnikowie i Bożem

 
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2009-07-06 Dodano: 2009-04-24 Dodano: 2009-07-12