Lubię miód
1.
500 g brokułów
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 papryka chili
drobno pokrojone 2 łyżki nasion sezamu
Przygotować sos: wymieszać miód z sosem sojowym, chili. Dodać oliwę, sól, pieprz. Wymieszać. Ugotowane brokuły polać sosem. Posypać uprażonym na patelni sezamem.


2.
0,5 kg średnich marchewek
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
skórka starta z jednej średniej pomarańczy
sól
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Obrane marchewki umieścić w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, posypać solą. Zapiekać w temp. 180 st. C przez mniej więcej 20 min. Następnie dodać miód, sos sojowy i skórkę pomarańczy. Wymieszać i ponownie zapiekać ok. 10 min. Posypać natką pietruszki.
Tekst: Marta Gessler
Źródło: Wysokie Obcasy