Idealne wieczorową porą...
Porcja: dla 4osób
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
* 1litr(lub więcej) piwa jasnego
* 4-6(lub więcej) łyżek miodu
* kawałek kory cynamonowej
* 4-5 goździków
* 4-5 ziaren kardamonu
* szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
1. Piwo podgrzać w naczyniu na małym ogniu.
2. Dodać przyprawy i miód. Dalej gotować.
3. Napój możesz przecedzić lub rozlewać razem z przyprawami. Podawaj go w kubkach lub szklankach z uszkiem.
Piwo grzane możesz przygotować także jako kogel-mogel. Podgrzać piwo z przyprawami (bez miodu), utrzyj kogel – mogel (żółtko i 1 łyżka cukru na porcję). Gorące piwo wlej do kogla-mogla i mieszaj, aż zgęstnieje (nie gotuj!).
Miodożerca