Hotel Marriott w centrum Chicago ma swoją pasiekę / Strona główna <

Hotel Marriott w centrum Chicago ma swoją pasiekę

Ponad 400 tys. pszczół żyje w ulach na tarasie hotelu Marriott w centrum Chicago. Miód, który wytwarzają, używany jest do przygotowywania posiłków dla hotelowych gości.
Pięć uli umieszczono na tarasie z ogrodem, znajdującym się na 9. piętrze 49-kondygnacyjnego wieżowca.

 

chicagomarriott



Opiekujący się pszczołami Greg Fisher mówi, że pokonują one odległość nawet 10 km w poszukiwaniu roślin, po czym wracają do uli na tarasie hotelu. W ciągu pierwszego roku pszczoły wyprodukowały ponad 90 kg miodu, który wykorzystywany jest w hotelowej kuchni do gotowania i pieczenia.

 

- Staram się przygotowywać nasze posiłki w sposób tradycyjny, korzystając z naturalnych produktów - mówi szef kuchni Myk Banas. Dodaje, że specjalnością hotelu jest zimne miodowo-pszeniczne piwo podawane w barze. W hotelowym sklepie można kupić także małe buteleczki z miodem w cenie 5 dol.

Hotel Marriott znajdujący się w samym centrum Chicago w hodowlę pszczół zainwestował ponad 2500 dol.

 

Źródło: Onet

 
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2009-07-08 Dodano: 2010-11-13