GMO zagrożenie dla pszczół?
Wpływ roślin genetycznie modyfikowanych na środowisko pszczoły
Beskidzki Związek Pszczelarzy „Bartnik”,
Prezes Zarządu – Włodzimierz Furtak
Rosnąca liczba upraw genetycznie modyfikowanych
w Europie poddaje w wątpliwość uprawiania
pszczelarstwa w UE.
Jako pszczelarze pragniemy w związku z tym
uczulić polityków, producentów GMO i decydentów
w Unii Europejskiej na kwestie bardzo istotne
dla sektora pszczelarskiego.
Domagamy się by dokumenty zatwierdzające
nowe genetycznie modyfikowane uprawy posiadały
wyniki badań nad wpływem zachowania się pszczół
i ich przetrwania w dobrej kondycji życiowej.
Tylko w pełni zdrowe pszczoły gwarantują zapylanie
upraw i produkcję pszczelarską.
Ponadto w krajach promujących rolnictwo ekologiczne
(Polska), wpływ roślin GMO na pszczoły
powinien być konfrontowany z wpływem rolnictwa
ekologicznego.
Dokumenty zatwierdzające genetycznie modyfikowane
uprawy muszą zawierać wyniki szczegółowych
badań wpływu tych upraw na zdrowie pszczół
szczególnie, gdy na genetycznie modyfikowane
uprawy wpływają toksyczne molekuły dla obrony
przed owadami i gdy pszczoły wchodzą w dłuższy
kontakt z daną rośliną.
Sporządzone protokoły winny być zatwierdzone
przez ekspertów pszczelarstwa poszczególnych
krajów UE przy uwzględnieniu wymogów bezpieczeństwa
biologicznego tych krajów.
Gazeta Koalicji Polska wolna od GMO