Europa na widelcu 2010 / Strona główna <

Europa na widelcu 2010

Gulasz wołowy z knedlami bułczanymi, sernik z żurawiną, ostra zupa z karpia Somlói galuska czyli biszkopt czekoladowy nasączony rumem z bitą śmietaną - te wszystkie przysmaki już nie długo na wrocławskim Rynku.
Już tylko dni dzielą nas od drugiej edycji imprezy „Europa na widelcu”. Po ubiegłorocznym sukcesie organizatorzy postanowili rozwijać ten niezwykły festiwal smaku, który ściąga na wrocławski Rynek rzesze mieszkańców miasta i turystów.

 

Białe wino

 

W tym roku biesiada już 4 czerwca, imprezy towarzyszące (w tym II Wrocławski Turniej Nalewek i jarmark) od 3 do 6 czerwca 2010 r.
Europa na widelcu organizowana jest w rocznicę pierwszych wolnych wyborów w powojennej Polsce.
Jak ktoś świętuje, zaprasza gości do domu i częstuje tym, co najsmaczniejsze. My zapraszamy na wrocławski Rynek i częstujemy najlepszymi potrawami zachęca prezydent miasta Rafał Dutkiewicz.

Na wrocławskim rynku nie zabraknie potraw z 27 krajów Unii Europejskiej a do akcji chętnie włączają się wrocławscy restauratorzy.
Kuchnię polską zaserwuje nam Multifood STP. Szef kuchni Hotelu Plaza będzie odpowiedzialny za kuchnię hiszpańską i szwedzką, a zespół z Hotelu Azyl za potrawy z Belgii i Bułgarii. Potrawy z Grecji zaserwuje Restauracja Akropolis, a włoskie Unilever Foodsolutions oraz Restauracja Novocaina. Zespół Szkół Gastronomicznych będzie odpowiadał za kuchnie: duńską, holenderską, łotewską i niemiecką. Z kolei firma cateringowa Nelson przygotuje potrawy z Francji, Irlandii, Luksemburga, Rumunii i Wielkiej Brytanii. Szef kuchni Art Hotelu zaserwuje specjały z Litwy i Węgier, a zespół Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przygotuje dania estońskie, fińskie, maltańskie, portugalskie, słowackie i słoweńskie. Dolnośląska Loża Kulinarna będzie odpowiadać za kuchnie: austriacką, cypryjską i czeską.
Potrawy będą serwowane za 3 zł za porcję, a zebrane w ten sposób pieniądze trafią do uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu i zostaną przeznaczone na stypendia dla najzdolniejszych (w 2009 r. zebrano ponad 30 tys. zł).

Degustacje potraw to nie jedyne atrakcje. W tym roku przygotowaliśmy m.in. aleję win i aleję piw - w tym trunków np. z Litwy czy Anglii oraz jarmark produktów spożywczych z krajów UE mówi dziennikarz i krytyk kulinarny Piotr Binkont. Przy okazji to też lekcja tradycji, bo niektóre potrawy są dziedzictwem kulturowego dodaje znany ze swoich pokazów kulinarnych Robert Makłowicz.

Program

4.06.2010 Europa na widelcu

13.30 - parada kucharzy
14.30, 16.00, 16.45, 17.30, 18.15 - pokazy kulinarne Roberta Makłowicza i kucharzy z wrocławskich restauracji
15.00 - uroczyste otwarcie biesiady i rozpoczęcie degustacji
15.45 - prezentacja Alei Win
19.00–20.00 - koncert zespołu Przedwietrze (dawniej Słoma&Bębny)
20.00–22.00 - koncert WrocLove Big Band i Ewy Bem

05.06.2010 Wrocławski smak

13.30 - parada teatru Klinika Lalek
14.15- rozstrzygnięcie konkursu szkół gastronomicznych, wręczenie nagród i pokazy laureatów
16.30 - prezentacja Alei Piw
17.00 - spektakl teatru Klinika Lalek
17.30 - rozstrzygnięcie konkursu na torcik królowej Luizy
18.15 - rozstrzygnięcie Turnieju Nalewek
19.00 - koncert zespołu Family Business feat. Natalia Grosiak
20.00 - koncert zespołu Optimystic

3–6 czerwca: jarmark produktów spożywczych, sprzedaż i degustacja wyrobów w alei winiarzy i alei piwnej

4–5 czerwca: degustacja kuchni europejskich i prezentacja turystyczna Holandii, Cypru, Słowacji i Chorwacji

 

Źródło: wroclaw.pl

 
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2009-07-08 Dodano: 2010-11-13 Dodano: 2009-05-05 Dodano: 2009-10-24