Dar wrzosowisk / Strona główna <

Dar wrzosowisk

Kliknij aby obejrzeć w pełnym rozmiarze

 

Rozległym wrzosowiskom oprócz przepięknych widoków zawdzięczamy jeszcze miód wrzosowy. Za sprawą olejków eterycznych pochodzących z nektaru pachnie kwiatami wrzosu. Ma ciemny, herbaciany kolor i jest mniej słodki niż inne miody, nieco ostry i wytrawny w smaku. Świeży miód wrzosowy jako jedyny nie jest ciekły, zawiera bowiem dużo dekstryn, które w połączeniu z białkami wydzielanymi przez pszczoły nadają mu konsystencję żelu. W jego skład wchodzi wiele aminokwasów (w tym wszystkie egzogenne) i enzymów oraz stosunkowo duża ilość witamin z grupy B.

 
> Galeria zdjęć (losowe zdięcia)
Dodano: 2008-06-15 Dodano: 2012-06-21 Dodano: 2010-04-20 Dodano: 2008-06-15