Czy słodzić miodem czy cukrem?
Pod względem odżywczym miód stanowi niepowtarzalną kompozycję. Jest produktem dość kalorycznym (100 g miodu zawiera ok. 324 kcal). Zawiera blisko 80% węglowodanów, z czego większość stanowią cukry proste: glukoza i fruktoza.
Resztę stanowią składniki mineralne, związki azotowe oraz w niewielkim procencie olejki eteryczne, witaminy i inne substancje czynne biologicznie: rutyna, inhibina, enzymy. Spośród składników mineralnych w miodzie występują: żelazo, magnez, mangan i kobalt. Prawdziwy miód jest wolny od zanieczyszczeń, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby zbierając nektar czy spadź z zanieczyszczonego miejsca. Siłą biotyczną miodu są enzymy – swoiste białka produkowane przez pszczoły. Aktywują one reakcje biochemiczne, biorą bezpośredni udział w przemianie materii i przyspieszają metabolizm komórkowy. Pełnią rolę substancji neutralizujących i wiążących toksyny wprowadzane do organizmu. Miód oddziałuje też na układ immunologiczny człowieka, działa bakteriostatycznie i przeciwbakteryjnie. Przeciwwskazań do stosowania miodu nie ma, gdyż nawet u osób chorych na cukrzycę może być włączony do diety pod kontrolą lekarza i dietetyka w profilaktycznych dawkach.
Należy pamiętać, że miód sztuczny nie dorównuje walorom miodu naturalnego.
Czy jeszcze ktoś zastanawia się co jest lepsze miód - czy cukier?
Bohdan Witwicki